Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca

Mnenja strokovnjakov

Gastronomske razpoznavnosti Zgornjesavinjske doline

 

Prof. dr. Janez Bogataj, vodilni slovenski etnolog


"Zgornja Savinjska dolina je gastronomsko razpoznavna z vrsto jedi, ki sooblikujejo prehransko kulturno dediščino in sodobno prehranjevanje v tem delu Slovenije. Med njimi je na prvem mestu zgornjesavinjski želodec, izjemen suhomesnati izdelek z izjemno dolgo tradicijo.

V preteklosti so bili želodci predvsem praznična jed. Najbolj obredni pomen je imel za veliko noč, ko je bila dozorelost želodcev na stopnji, ki je omogočala ugotavljanje, ali je bil postopek izdelave, zorenja in sušenja pravilen. Tudi na poročnih gostijah so svatje z velikimi pričakovanji čakali, da so jim postregli rezine želodcev. Krog ljubiteljev te izjemno kakovostne mesnine se je razširil z razvojem turizma v tem delu Slovenije od druge polovice 19. stoletja.

Med velikimi ljubitelji zgornjesavinjskega želodca naj bi bil tudi angleški kralj Jurij V., ki ga je pokušal pri Plesnikovih v Logarski dolini.

Danes je želodec zaščiteno živilo s »priznano geografsko označbo«, njegovo kakovost pa pomembno sooblikuje tudi vsakoletno tekmovanje na Rečici ob Savinji."

(2008, Pošta Slovenije ob izidu posebne znamke, odlomek)

Mnenje dr. Bogataja

Zgornjesavinjski želodec z geografsko označbo

Marjan Goličnik 
T: 041 299 916, E: pišite

Franc Mikek
T: 041 216 481

Branko Petek
T: 041 904 527; www.kmetijaselisnik.net

Zgornjesavinjski želodec - zaščiteno geografsko poreklo

Več o tekmovanju >>

Pretekli zmagovalci >>

Najboljši domači
želodec 2018

Marjana Ermenc, Florjan 2 pri Gornjem Gradu

Denis Hren, Kokarje 51

 

Kontakt

Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca

Rečica 55, 3332 Rečica ob Savinji

T: 051 368 072, E: zelodci@gmail.com

© Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca 2011 - 2016  Pravno obvestilo | O avtorjih