Tradicija pridelovanja želodca
Zgornjesavinjski želodec- vrhunska lokalna suhomesnata specialiteta
Zgornjesavinjski želodec je sušena domača mesnina, ki jo že več stoletij izdelujejo na območju Zgornje Savinjske doline.
![](/Portals/0/Content/Pridelovanje%20zelodca/Zg_Sav_dolina1.gif)
Način izdelave je tradicionalen. Sveže svinjsko meso od gnjati in pleč zmeljejo in premešajo z na kocke narezano trdo slanino. Nadev začinijo z morsko soljo, poprom in česnovo vodo.
Dobro premešana masa se polni v svinjske mehurje, izdelek se zašije, odcedi in stisne za nekaj dni, nato pa se v leseni sušilnici postopno suši, kar traja 4-5 mesecev.
Polnjenje želodca po starem
Dobro osušen se nareže na tanke rezine in ponudi kot narezek ali predjed. Domačini ga uživajo skupaj s črnim domačim kruhom in jabolčnikom.
![](/Portals/0/Content/Pridelovanje%20zelodca/savinjski_zelodec2.gif)