Certificiranje želodca
Certificiranje želodca je poseben postopek, s katerim se ugotavlja spoštovanje potrjene Specifikacije za izdelavo želodca v vseh fazah izdelave in zorenja.
Nadzor nad postopki pri izdelovalcih izvajajo kontrolorji Združenja izdelovalcev, izbrana certifikatska organizacija in državni organi
Certifikatska organizacija in državni organ izvajajo tudi kontrolo postopkov v Združenju izdelovalcev.
V certificiranje se lahko prijavi vsak izdelovalec želodca, ki sprejema postopek iz Specifikacije in z Združenjem podpiše sporazum o pravicah in obveznostih. Članstvo v združenju pri tem ni pogoj.
Na podlagi sklepa upravnega odbora opravlja funkcijo kontrolne certifikacijske organizacije v prvem letu certificiranja (2011) Inštitut KON-CERT iz Maribora.
Izdelovalec, za katerega se ugotovi, da je zadostil vsem specificiranim postopkom, pridobi za svoj izdelek naziv ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC Z GEOGRAFSKO OZNAČBO in pravico do uporabe zaščitene blagovne znamke ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC.
V letu 2012 so v certificiranje uradno prijavljeni trije izdelovalci želodca.
Vsebina prijavljene specifikacije je dosegljivana spletnem naslovu
Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS