Želodec kot kulinarična posebnost
(povzeto po dr. Stanislavu Renčelju)
»Želodec upravičeno
uvrščamo med
posebnosti med suhimi mesninami.
Iz zapisov J. Lekšeta je razvidno, da je želodec veljal za obredno jed
ob velikih praznikih in ohcetih. Vedno so ga nosili k
žegnu in to predvsem
kuhanega.
Na Solčavski ohceti je
imel želodec obredni pomen. Z želodcem so postregli ob točno določenem trenutku
na ohceti, sedminah in družinskih slavjih. Če so bili v hiši svatov resnično
veseli, so jim ponudili kuhan želodec. Iz tega izhaja, da je želodec veljal za
priboljšek. Dober želodec je bil v ponos vsakega gospodarja.
Med izdelovalci je
vladal pravi tekmovalni duh. V Logarski Dolini je v hotelu Plesnik pokušal
želodec tudi angleški kralj Jurij V. v družbi kralja Aleksandra. Angležem je
bila jed tako všeč, da so posebej iz Logarske doline občasno pošiljali želodecna angleški dvor.
Želodec predstavlja
domačinom pravo hišno dobroto. V novejšem času je postal želodec krepka
malica domačinov ob
težkem delu. Ženske so ob pletju korenja dobile za malico želodec, kruh in belo
vino. Po malici so lažje delale. Pozimi so ob topli peči uživali želodec s
kosom kruha. Kislo mleko, kruh in želodec so bili pogosto na mizi. Za
obiskovalce Zgornje Savinjske doline ostaja v spominu kot slasten prigrizek.
Želodec so vedno uživali
s spoštovanjem. Ob veliki noči so se vsem cedile sline. Vsak član družine je
dobil svoj kos želodca. Za otroke je bil bolj slasten od vsake čokolade.
Kuhan želodec ob veliki noči
Po kakovosti kuhanega
želodca je bil prvi test, ali potekata sušenje in zorenje v pravo smer.Postrežba z želodcem je bila izredno preprosta – ruralna: kos kruha, kos
želodca in nožek. Vsak si je sam na kruhu z nožem rezal želodec. Vzeli so si
čas za počitek in uživali ob jedi. Toplino kmečke hiše je napolnil vonj po
dobrih jedeh in toukcu.«
Ponekod je navada, da si gostje sami režejo želodec v oblike zagozde, ki ji domačini pravijo "kajla"