Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca

Tradicija pridelovanja želodca

Zgornjesavinjski želodec- vrhunska lokalna suhomesnata specialiteta

Zgornjesavinjski želodec je sušena domača mesnina, ki jo že več stoletij izdelujejo na območju Zgornje Savinjske doline.

 

 

Način izdelave je tradicionalen. Sveže svinjsko meso od gnjati in pleč zmeljejo in premešajo z na kocke narezano trdo slanino. Nadev začinijo z morsko soljo, poprom in česnovo vodo.

Dobro premešana masa se polni v svinjske mehurje, izdelek se zašije, odcedi in stisne za nekaj dni, nato pa se v leseni sušilnici postopno suši, kar traja 4-5 mesecev.

 

Polnjenje želodca po starem 

 

Dobro osušen se nareže na tanke rezine in ponudi kot narezek ali predjed. Domačini ga uživajo skupaj s črnim domačim kruhom in jabolčnikom.

 

Zgornjesavinjski želodec z geografsko označbo

Marjan Goličnik 
T: 041 299 916, E: pišite

Franc Mikek
T: 041 216 481

Branko Petek
T: 041 904 527; www.kmetijaselisnik.net

Zgornjesavinjski želodec - zaščiteno geografsko poreklo

Več o tekmovanju >>

Pretekli zmagovalci >>

Najboljši domači
želodec 2018

Marjana Ermenc, Florjan 2 pri Gornjem Gradu

Denis Hren, Kokarje 51

 

Kontakt

Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca

Rečica 55, 3332 Rečica ob Savinji

T: 051 368 072, E: zelodci@gmail.com

© Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca 2011 - 2016  Pravno obvestilo | O avtorjih